Wat voor saunakachel voor een prive-sauna?

De keuze in saunakachels is groot, maar heel gecompliceerd is het niet. Natuurlijk moet u eerst een keuze maken of u een op saunakachel op stukhout gestookt of een elektrische saunakachel wenst. Voor binnen prive-sauna's (sauna's in het huis) ligt een elektrische saunakachel het meest voor de hand. Hier is louter een elektrische voorziening nodig en geen schoorsteen en aanvoer van buitenlucht noodzakelijk. Wat mogelijk wel een uitdaging kan zijn is de benodigde krachtgroep. Alleen heel kleine sauna's tot ruim 3m3 inhoud (en dat is echt klein) kunnen het met een saunakachel op 230V aan. De meeste huisinstallaties hebben de mogelijkheid van een 3x25A krachtgroep. (Er is of 3 x 10A of 3 x 16A nodig.) Mogelijk is deze krachtgroep nog niet geinstalleerd en heeft u een enkele 35A hoofdzekering, maar dat wil nog niet zeggen dat de mogelijkheid tot installeren er niet is. Vanuit uw krachtgroep (meterkast) moet er een 5 adrige kabel (of 5 x 1,5 of 5 x 2,5 mm2) naar de sauna aangelegd worden. Het is aan te bevelen uw huisinstallateur bij aanvang van uw plannen naar de mogelijkheden te laten kijken en om een prijsopgave te vragen als er aanpassingen gedaan moeten worden. Dit voorkomt teleurstellingen en uitdagingen achteraf.

Vervolgens moet u een keuze maken hoe 'zwaar' de saunakachel moet gaan worden. Wij spreken hier niet over het gewicht van de saunakachel, maar over het 'vermogen'. Hoe groter de sauna, hoe groter het elektrische vermogen moet zijn. Maar niet alleen het formaat van de sauna is belangrijk. Ook de wijze waarop de sauna gebouwd is, welke materialen er toegepast zijn, hoe de sauna geisoleerd is en hoe snel na inschakelen u van de sauna gebruik wenst te maken heeft invloed op een juiste keuze. Voor privégebruik worden meestal 6, 6.8, of 9 kW saunakachels gebruikt, een enkele keer 10.5 kW. Het benodigde vermogen in uw situatie rekenen wij graag voor u uit. Wij vinden dat daar meer informatie voor nodig is, dan alleen de inhoud van de sauna waar veel leveranciers alleen maar naar vragen.

Verder is het belangrijk of u graag water over de sauna-stenen wilt laten verdampen. Sommige mensen zijn liefhebber van een droge sauna, anderen voeren de luchtvochtigheid graag op. Als u tot de laatste groep behoort is een wat groter gewicht aan saunastenen belangrijk en stelt dat andere eisen aan uw saunakachel. Als deze keuzes op basis van de beschikbare mogelijkheden gemaakt zijn is het puur nog de keuze van merk en uw voorkeur van design.   

Ook voor de buiten-sauna kan er prima elektrisch verwarmd worden, evenals dat een op hout gestookte sauna ook binnen mogelijk is. Voor een op hout gestookte sauna komt er alleen een schoorsteen bij en dat kan in sommige situaties natuurlijk best een uitdaging zijn. Dat is buiten meestal makkelijker te realiseren dan binnen. Vanzelfsprekend komt de elektriciteit bij een op hout gestookte sauna te vervallen (op een lampje na natuurlijk). Het grote voordeel van een op hout gestookte sauna is de weldadige warmte die de kachel levert. Dit is echt niet te vergelijken met een elektrische saunakachel. Er kleven echter ook nadelen aan. Een houtkachel voor de sauna is groter dan een elektrische variant (8 m3 sauna-inhoud is de ondergrens voor een op houtgestookte saunakachel) en heeft geen thermostaat. U heeft met het stookgedrag zelf de temperatuur letterlijk in de hand. Daarnaast moet een houtkachel inclusief de schoorsteen natuurlijk regelmatig schoon gemaakt worden. Dit naast uw voorraad goed droog hout. Een op hout gestookte saunakachel betekent dus letterlijk dat u er vooraf, tijdens en na het saunabezoek mee bezig bent.


Waarom u voor WellnessProfs kiest.

WellnessProfs heeft vanaf eind jaren 80 ervaring in de professionele saunabranche. Wij mogen dan ook van ruime ervaring spreken. Wij zijn geen dozenschuivers. Natuurlijk willen wij u ‘gewoon een saunakachel leveren’ maar wij zien veel liever een helder adviesgesprek vooraf. Indien wij niet hoeven te installeren kan dit vrijwel altijd telefonisch. Wij staan in voor onze producten, leveringen, installaties en garanties. WellnessProfs werkt uitsluitend met kwalitatief hoogwaardige producten en materialen. U begrijpt dat wij dus geen webshop zijn met stuntprijzen en niet tegen stuntprijzen kunnen (en willen) leveren. Wilt u echter een gedegen advies op basis van ruime ervaring en een hoogwaardig duurzaam product? Dan zien wij uw reactie en/of vraag met grote belangstelling tegemoet.

WellnessProfs is ProDealer van Narvi Finland. Narvi maakt saunakachels zoals wij ze graag zien. Degelijke 100% Finse kwaliteit, een goede prijs/kwaliteitverhouding, voldoende keuze in vermogens en design. En, misschien wel het allerbelangrijste, Narvi levert producten waarop wij zonder probleem garantie durven te geven. Om u snel en vakkundig te kunnen helpen en ondersteunen houden wij het ook graag bij Narvi. Zo hebben wij ons gespecialiseerd en onderscheiden ons daarnee van de meeste dozenschuivers. De merken Kota en Aito zijn volle dochters van Narvi, kennen hun eigen doelgroep en vallen daarom voor ons onder de Narvi familie.  

Op www.wellnessprofs.com ziet u exact wat wij allemaal doen.